Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze is acupunctuur voor de meesten in het Westen de bekendste behandelvorm. Echter, in China is de kruidentherapie een veel gangbare behandelmethode. Net als bij alle behandelmethodes van de Traditionele Chinese geneeswijze is het doel van de Chinese kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. 

 

De Chinese kruidentherapie heeft de Chinese kruiden onderverdeeld in verschillende groepen: temperatuur (warm/koud/neutraal), smaak (bitter/zoet/zuur/zout en pittig) en functie (toniferen, Blood reguleren, Qi reguleren, geest kalmeren, hitte klaren etc.). De verschillende combinatie van temperatuur en smaak van kruiden geven de kruiden bepaalde werking. Kruiden die hitte klaren, hebben voornamelijk de eigenschappen bitter en koud. Toniferende kruiden zijn voornamelijk zoet van smaak. In tegenstelling tot de Westerse fytotherapie schrijven Chinese kruidengeleerden nauwelijks een enkele kruid om een bepaalde aandoening te behandelen. Een kruidenrecept volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is samengesteld uit meerdere kruiden voor een gebalanceerd kruidenpreparaat. 

Een heel aantal Chinese kruiden zijn bekend uit de alledaagse keuken zoals gember (sheng jiang, 生姜), venkel (xiao hui xiang, 小茴香), kruidnagel (ding xiang, 丁香), dadel (da zao, 大枣), goji (gou ji, 枸杞), Shichuan peper (hua jiao, 花椒), kaneel (rou gui, 肉桂), gedroogde mandarijnschil (chen pi, 陈皮) en kurkuma (jiang huang, 姜黄). Tijdens mijn behandelingen geef ik ook voedings- en leefstijladviezen. Verder ben en blijf ik apotheker, dus houd ik bij het geven van Chinese kruiden rekening met de geneesmiddelen die u gebruikt.

acupunctuur Arnhem praktijk shen acupunctuur arnhem praktijk shen acupunctuur arnhem

acupunctuur Arnhem elderveld acupunctuur arnhem elderveld shen acupunctuur arnhem

Acupunctuur Arnhem